Ute i butik och på webben!

Nu kan du beställa och köpa mina böcker på lenalinderholmshop.se

xyexvgmfplqpfdo3g81ckop_online

Detandralandet_salj_framsidakop_online

”Götestam följer upp barnboksdebut” -SvD

Svenska Dagbladet

I torsdags skrev SvD om min bok Det andra landet. Läs artikeln i länken nedan:

SvD – Artikel

Ny bok kommer ut i handeln 11 oktober.

Det andra landet

Funny knäpper med fingrarna i nya äventyr!

Läs mer om berättelsen på Funnys äventyr

Detandralandet_salj_framsida

 

 

Barnens Bokpodd

Vi har startat en bokpod, Barnens Bokpodd  tillsammans med Junibacken och barnens bokklubb. Podden hittar du på barnensbokpod.se.

Magnifikt utspel av ung Sundsvallsskådespelare i svart drama

1200

Teaterrecension
Staffan Götestam: Fågelpappan
Regi: Janken Åkerström
Scenografi och rekvisita: Cindy Melin
I rollerna: Saga Axbrink, Rickard Enbom, Linda Hedberg, Lina Andersén och Jens Gelin
Sojascenen, Rådhusgatan 26
Spelas också: 3, 5, 6, 7. 9, 10, 13 och 14 april

I tio år drömde Janken Åkerström, som bland annat regisserat sommarteater i Attmar, om att få sätta upp Staffan Götestams ”Fågelpappan”, om förnekelse, incest och makt. Först nu har alla bitar fallit på plats. Till exempel finns det intima rummet på Sojascenen, och en ung tjej – Saga Axbrink – som kan axla rollen som tonårsflickan Maria.

Det är ett svart familjedrama där dottern Maria beter sig underligt och gradvis kryper det fram att hon varit intagen på psykiatrisk klinik efter något som hänt vid en fest. Via tillbakablickar både från sjukhuset och familjelivet förstår man att hennes pappa hyser ett osunt intresse för henne. Fåglarna är bland annat symbolbärare när Maria i gåtor närmar sig vad som hänt.

Här är verkliga kalasroller att gestalta, mot bakgrund av Cindy Melins enkla, vita och oskuldsfullt flickiga scenografi som med lite ljus finurligt förvandlas till sjukhus. Och Saga Axbrink som Maria är ett riktigt fynd. Hon ger en lysande uppvisning, än mer imponerande med tanke på hennes ungdom, och äger scenen från första stund till sista.

Läs om mer teater i Sundsvall: Ingvar

Linda Hedberg går ut lite blekt som mamman men växer snart till sig. Hennes karaktär är kanske den minst sammansatta, med undantag för pojkvännens (Jens Gedin) mindre roll. Hon förnekar, som kämpar för att hålla skenet och fasaden uppe. Lina Andersén gör psykiatern Anna väldoserat; hon är professionell utan att bli alltför vårdande och tar skit utan att blinka. Mellan henne och Maria utspelas några av pjäsens mest laddade scener.

Läs vidare om Teater Soja: Flyktfåglar

Det finns heller inget mer att önska av Rickard Enboms utspel i pappans roll: han är kolerisk, häftig och dominerande, han lägger sig i Marias liv utan känsla för att hon behöver integritet, och han tafsar. Men ändå är det någonstans här jag får problem med min upplevelse av pjäsen, för jag får aldrig känslan av att han har övertaget över Maria. Kan det rentav vara så att regissör Janken Åkerström i sitt engagemang för hennes öde har låtit henne bli alltför stark, bygga ett för hårt skal? Jag för min del har svårt att känna sympati för henne: hon framstår som en nyckfull, manipulerande, egotrippad och odräglig tonåring som spelar spelet och kör med alla; magnifik i sin gestaltning men nästan utan sårbarhet.

Men oavsett vad den lockar fram i betraktaren är pjäsen synnerligen sevärd. Bara att få uppleva en ung amatörskådespelare som gör denna roll så gnistrande som Saga Axbrink. Och att någon har modet att ge oss denna typ av teater, fast den stora publiken förmodligen uteblir när det inte vankas skratt och skoj. Berörd blir man definitivt, på ett eller annat sätt.

Källa: Klicka här.

Familjedrama tar plats på Sojascenen

En flicka kommer till psykiatrin efter ett självmordförsök. Hon kommer från en familj med en extremt dominerande och förtryckande pappa.

I april sätter Jan ”Janken” Åkerström upp Staffan Götestams drama ”Fågelpappan”.

”Ett drama om makt, kontroll, förnekelse och incest” säger affischen. Och till titeln har Janken Åkerström lagt till underrubriken ”För vem finns du till, Maria?” Så vill han tolka pjäsen.

– Sexövergreppet finns där, men är ett resultat av pappans kontroll och en trasig familj, säger han.

I stället är kärnan skuldbeläggandet av Maria. Hon gör saker för att hennes pappa förväntar sig det. Om hon inte lyckas leva upp till hans krav är det fel på henne. Just där, i att ha blivit skuldbelagd av föräldrar eller andra, kommer kanske de flesta att känna igen sig, tror han.

Han har länge velat sätta upp pjäsen, som han först såg på 80-talet. Men i hans tycke krävde den en väldigt liten scen. Och en sådan finns nu – hos Teater Soja.

Läs mer: Sojascenen

– Den här pjäsen kryper under skinnet på en och därför ska den vara sparsmakad. Det ska kännas som att publiken är i vardagsrummet hos familjen. Det är en utmaning för skådespelarna att vara uppe i ansiktet på publiken, men man vinner i känsla, säger han.

Samtidigt är den lilla scenen en begränsning. Som mest ska fyra av de totalt fem skådespelarna rymmas där samtidigt. Förutom teaterpedagogen Rickard Edbom, som spelar pappan, är alla amatörer – som i ett normalt amatörteaterliv har ganska få möjligheter att få spela drama.

Maria gestaltas av 16-åriga Saga Axbrink, som Janken Åkerström först träffade när han satte upp ”Ol´fars arv” i Attmar i somras.

– Där såg jag hennes förmåga att snabbt förvandlas från ynklig skolflicka till någon som exploderar och ryter åt småpojkarna, säger han.

Hon går naturvetenskapligt program på Skvaderns gymnasieskola och på fritiden gäller teatern, mest inom Kvartersteater. Nu går hon från äventyr och komedi till drama, och ska dessutom ha den centrala rollen.

– Här krävs förstås något annat, men det är ändå teater. Den man gör på scenen är inte man själv. Jag och Maria har inte mycket gemensamt. Det är viktigt att man släpper allt när man kommer hem och inte går och tänker så mycket på det, säger hon.

Även att lämna rollen är en konst, inte minst med ett tungt ämne som detta. Ungdomsmottagningen, som är en samarbetspartner, har både samtalat med skådespelarna och kommer också att hålla i samtal med publiken efter föreställningarna. Pjäsen slutar öppet.

– Men jag måste tänka att det ska gå bra för Maria, annars kan jag inte spela henne, säger Saga Axbrink.

Pjäsen spelas på Sojascenen, Rådhusgatan 26, den 1 – 14 april. Biljetter kan köpas ho www.kulturbiljetter.se

Läs om Teater Soja

Källa: http://www.st.nu/kultur/teater/familjedrama-tar-plats-pa-sojascenen

Stolt pappa

Stolt pappa till Jacob som är filmare och regissör möter filmlegenden Nils Petter Sundgren för spännande samtal.

bild (2)